2007. július 16., hétfő

Az állampapírok formái:

Az állampapírokat az állam (kincstár, állami költségvetés) adósságának a fedezésére bocsátja ki.. Kibocsátásakor az állam arra vállal kötelezettséget, hogy az állampapírt megvásárló félnek - a kölcsönadónak - adósságot törleszt, kamatot és járadékot fizet az értékpapírban részletezett tartalommal.


 


Az állampapírok formái:


1.  Az államadóssági kötvény (államkötvény), az állam hosszú lejáratú adósságát megtestesítő értékpapír. Magas hozamot biztosít, és mögötte állami garancia áll.


2.  Az államjegy az állam rövid lejáratú adósságának kiegyenlítésére szolgáló értékpapír (pl. tervkölcsönök, békekölcsönök).


3.  Az állami pénztárjegy az állam átmeneti pénzhiányának fedezésére kibocsátott, a visszaváltás napjáig kamatozó értékpapír Egy évnél hosszabb lejáratú nem lehet, de az állam ezeknél a papíroknál fenntartja a jogot a lejárat előtti visszavásárlásra.


4.  Az egy éven belüli állampapírokat a nemzetközi gyakorlatban kincstári váltónak, az egy éven túliakat pedig kincstárjegynek nevezik. (Nálunk az egy éven belüli lejáratúak esnek a kincstárjegy kategóriájába)

Nincsenek megjegyzések: