2007. július 7., szombat

Informatikai fogalmak II

bájt
Byte. Nyolc bit méretű adategység, amely általában egy karakternyi adatot (például betűt, számjegyet vagy más jelet) tárol.
bejelentkezés
Saját magunk azonosítása a számítógép, illetve hálózati kiszolgálók, erőforrások felé, a hozzáférés érdekében. A bejelentkezéshez általában a felhasználónevet és a jelszót kell megadni, de lehetséges a bejelentkezés chipkártya vagy valamilyen biometrikus (pl. ujjlenyomat-) leolvasó használatával is.
bejelentkezési parancsfájl
Felhasználói fiókokhoz rendelhető fájl, amely automatikusan lefut minden alkalommal, amikor a felhasználó bejelentkezik egy rendszerbe. Használatával a felhasználó minden bejelentkezéskor ugyanazt a munkakörnyezetet kapja, és segítségével a rendszergazda anélkül módosíthatja a felhasználói környezetet, hogy azt minden szempontból felügyelné. Egy bejelentkezési parancsfájl több felhasználói fiókhoz is hozzárendelhető.
BIOS
A PC-kompatibilis számítógépeken alapvető programrutinok csoportja, amely indításkor ellenőrzi a hardvert, elindítja az operációs rendszert, és támogatja a hardvereszközök közti adatátvitelt. A BIOS csak olvasható (ROM) memóriában van tárolva, hogy a számítógép bekapcsolásakor végrehajtható legyen. Bár a teljesítmény szempontjából létfontosságú szerepet tölt be, a BIOS a számítógép-felhasználók számára általában láthatatlan. A BIOS a Basic Input-Output System, azaz bemeneti/kimeneti alaprendszer angol rövidítése.
betűkészlet
Számok, jelek és betűk gyűjteményének grafikailag tervezett kivitele. Egy betűtípus egy bizonyos betűkialakítást ír le, olyan egyéb jellemzőkkel együtt, mint például a méret, a térköz és a karaktertávolság.
billentyűzetkiosztás
Olyan billentyűzet-elrendezés, amely a különböző nyelvek speciális karaktereinek és jeleinek ad helyet. A billentyűzetkiosztástól függ, hogy milyen karakterek jelennek meg a képernyőn a billentyűzet egyes billentyűinek lenyomásakor. Ha megváltoztatja a billentyűzetkiosztást, előfordulhat, hogy a képernyőn nem azok a karakterek jelennek meg, amelyek a billentyűzet billentyűin láthatók.
bit
A számítógép által kezelt legkisebb információegység. Egy bit egy 0 vagy 1 értékű bináris számot jelent, illetve egy igaz (true) vagy hamis (false) logikai feltételt. Egy 8 bitből álló csoport egy bájtot alkot, amely már sokféle információt jelképezhet, például az ábécé egyik betűjét, egy tízes számrendszerbeli számot vagy egyéb karaktert. A bit szó a binary digit (bináris számjegy) angol kifejezés rövidülésével jött létre.
bitkép
Grafika tárolására használt eljárás. A bitkép, ill. bitmap grafika (vagy rasztergrafika) egy kép tartalmát egy négyzetrácson elhelyezkedő színes képpontok összességeként, ún. pixelekkel írja le. A képet képpontjai helyének és a képpontok színértékeinek tárolásával hozzuk létre, úgy, mintha egy mozaik kockáit raknánk egymás mellé.
böngészőprogram
A World Wide Weben való keresésre, HTML dokumentumok és más információforrások megtekintésére használható szoftver. Ilyen például az Internet Explorer, a Netscape Navigator, az Opera vagy a Mozilla.
böngészősáv
A Sajátgép, ill. Intéző típusú ablakok bal oldalán megjelenő ablaktábla, amelynek megjelenítése a Mappák, Keresés vagy a Kedvencek gombra kattintva kapcsolható be (vagy ki).
bővítőhely
Aljzat a számítógép belsejében, feladata a bővítőkártyák csatlakoztatásának lehetővé tétele.
bps
Bit per second; a másodpercenként átvitt bitek száma. Az adatátviteli eszközök (például modem) átviteli sebességének mértékegysége. Egy karakter (pl. egy betű) 8 bitből áll. Aszinkron kommunikáció során minden karaktert egy startbit előz meg, és egy stopbit zár le. Így minden karakterhez 10 bitet kell átvinni. Ha egy modem például 2400 b/s (bit per másodperc, angol rövidítéssel bps) sebességgel kommunikál, másodpercenként 240 karaktert tud küldeni vagy fogadni.
busz
A számítógép rendszerét alkotó komponensek közötti adatátvitelre használt kommunikációs csatornák neve. A buszok elsősorban azt teszik lehetővé, hogy a rendszer különböző részei adatokat osszanak meg egymással. Busz köti össze például a lemezmeghajtó vezérlőjét, a memóriát és a processzor bemeneti/kimeneti portjait.

Nincsenek megjegyzések: