2007. július 16., hétfő

Valutával, devizával, váltóval, csekkel végzett kereskedelmi tevékenység

Valuta, deviza


A valuta, a deviza a nemzetközi elszámolásokban a fizetőeszköz szerepét tölti be. A velük végzett tevékenységi körben tartozik a valuta leértékelése mely ösztönzőleg hat az exportra történő termelésre illetve annak fenntartására. Leértékelődésre akkor kerül sor általában ha a hazai inflációs ráta nagyobb a külföldi inflációs rátánál. Fordított esetben felértékelésről beszélünk. Ekkor a belföldi árszintet kívánják védeni. Annak érdekében, hogy az igen sokrétű valutában devizában végzett pénzműveleteket az ország érdekeinek megfelelően végezzék a devizajogszabály a külföldre teljesített és a külföldről kapott tényleges valuta, deviza pénzáramlásokat a nemzetközi fizetési mérleg szerkezetének megfelelően csoportosítja és az egyes csoportokba tartozó jogügyletekkel, cselekményekkel valuta deviza pénzáramokkal kapcsolatban külön-külön megmondja, hogy az érintetteknek hogyan kell eljárniuk.


 


Csekk


A csekk a készpénzt helyettesítő fizetési eszköz, a nemzetközi kereskedelmi forgalomban közkedvelt fizetési forma. A csekk bemutatáskor fizetendő és e célból a csekkeket be kell mutatni. A csekket lejárati időn túl mutatják be fizetésre, a bank megtagadhatja a csekk kifizetését hiszen a csekk nem hiteleszköz. A csekkben rejlő kockázat: a csekk kedvezményezettje nem tudhatja előre, hogy ügyfele rendelkezik e a szükséges fedezettel. Erre vonatkozóan a banknak nem áll módjában információt lekérni hiszen a számlaegyenlegek közlése banktitoknak minősül.


 


Váltó


A váltó forgatható értékpapír kibocsátásának alapját egy bizonyos kereskedelmi alapügylet szolgáltatja, azaz kereskedelmi áruhitelben történő adás-vétele.


A vevő nem készpénzzel fizeti ki az ellenértéket, hanem elfogadja az eladó által kibocsátott rá intézményezett váltót elismerve az eladó vele szemben fennálló követelését. A forgatható értékpapír azt jelenti, hogy a váltóból eredő követelés átruházható egy harmadik személyre. Abban az esetben ha az eladónak sikerül inkasszó követelését váltó követeléssé alakítania s eléri azt is, hogy a vevő bankja a fizetésért kezességet vállal nagyobb biztonságban érezheti magát mert a váltókezesség készfizető kezességet jelent, vagyis a bank garantálja, hogy a vevő nem fizetése esetén helyette fogja a fizetést teljesíteni.


 


 


 

Nincsenek megjegyzések: