2007. július 7., szombat

Pénzügyi fogalmak II

Banknóta
Bankjegy, papírpénz régies elnevezése a német 'Banknote' szóból. Rokona a szintén régies és azonos értelmű bankó. Kossuth-bankó: Kossuth Lajos saját aláírásával kibocsátott papírpénz. Az 1848-49-es forradalom hosszú ido után először teremtett lehetőséget az önálló magyar pénzügyek létrehozására. Biztosítani kellett az állam hadi és egyéb kiadásaihoz szükséges pénzalapot, ugyanakkor meg kellett teremteni a független magyar hitelezést és pénzkibocsátást. A felelős magyar kormány pénzügyminisztere Kossuth Lajos lett. Az o nevéhez fűződik az elso magyar papírpénzek kibocsátása. 1848. június 17-én állapodott meg a Pesti Magyar Kereskedelmi Bankkal bankjegyek kibocsátásáról 12 és fél millió forint értékben. Augusztus 6-án már forgalomba is került a két forintos, majd hamarosan az egy, öt, tíz és száz forintos Kossuth-bankó.

Bankszámla
A Polgári Törvénykönyv 529. §-a szerinti bankszámlaszerződés alapján megnyitott bankszámla, továbbá elnevezésétől és pénznemétől függetlenül valamely hitelintézettel szembeni minden olyan pénzkövetelés, amely a hitelintézet és ügyfele közötti szerződésből következően rendeltetésénél fogva a számlatulajdonos fizetési megbízásainak harmadik személyek részére, illetve más bankszámlák javára vagy terhére a fizetési forgalom útján történő teljesítését szolgálja.

Bankszámlaszerződés
A bankszámlaszerződés olyan pénzkezelési szerződés, amelynek elsődleges funkciója a pénzforgalom lebonyolítása. A szerződés alanyai egyrészt a hitelintézet, másrészt pedig a vele szerződést kötő gazdálkodó szervezet, illetve más jogi vagy természetes személy. A szerződés alapján a hitelintézet kötelessége, hogy a számlán lévő pénzt kezelje és nyilvántartsa; a számlatulajdonost a számla egyenlegéről értesítse és a számla terhére adott megbízásokat teljesítse, jogosult ugyanakkor arra, hogy a számlán lévő összeget használja, hasznosítsa. Az így keletkező kamattal/haszonnal szabadon rendelkezik, azzal a szerződés megszűnésekor sem köteles elszámolni. A bankot emellett jutalékra, valamint a költségeinek a megtérítésére is igényt tarthat.
A belföldi jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok kötelesek pénzforgalmi bankszámlaszerződést kötni, mivel pénzeszközeiket (a készpénzben teljesíthető fizetések céljára szolgáló pénzeszközök kivételével) bankszámlán kell tartaniuk, pénzforgalmukat pedig bankszámlán kell lebonyolítaniuk.

Befagyott betét
Az olyan betét, amelyre a hitelintézet nem képes a jogszabályi rendelkezések vagy a szerződéses kikötések szerinti esedékességet követő öt munkanapon belül a kifizetést teljesíteni.

Beszedési megbízás
A számlatulajdonos hitelintézetnek szóló megbízása pénzösszegnek az általa megjelölt kötelezett bankszámlájáról, saját bankszámlájára történő beszedése iránt.

Betét
A Polgári Törvénykönyv szerinti betétszerződés vagy takarékbetét-szerződés alapján fennálló tartozás, ideértve a bankszámlaszerződés alapján fennálló pozitív számlaegyenleget is, valamint 2003. január 1-jétol vásárolt, bank által kibocsátott letéti jegy és kötvény.

Betétbiztosítás
A betétesek biztonságát garantálja a hitelintézet fizetésképtelensége esetén. A hitelintézet által gyűjtött névre szóló betétekre a betétbiztosítási alapok által nyújtott biztosítás mértékéig (a jelenlegi hazai szabályozás szerint ez 3 millió forint) fizethető kártalanítás.

Biankó
Kitöltetlen (űrlap, csekk, utalvány).
Olasz szó ('bianco'), eredetileg fehéret jelent.

Bimetallizmus
Kettős pénzrendszer, amelyben két nemesfém (arany és ezüst) egyidejűleg törvényes fizetőeszközként vannak forgalomban. Az állam kettős pénzrendszerben köteles mindkét fémet korlátlan mértékben felvásárolni és éremmé verni.

Börze
Különleges módon szervezett és szabályozott adásvételek lebonyolítására szolgáló intézmény.
Holland eredetű német jövevényszó. Helyette ma gyakoribb a tőzsde szó használata. Értékpapírok, nemesfémek, devizák és különféle nagy tömegű áruk (hús, gabona, gumi stb.) koncentrált piaca.

Csekk
Készpénzkímélő fizetési eszköz, értékpapír, amely pénzkövetelést testesít meg. A csekk kibocsátója azzal bízza meg bankját, hogy a csekken megjelölt összeget a csekk birtokosának fizesse ki vagy írja jóvá annak számláján.

Deficit
Hiány, veszteség. Az az összeg, amivel a kiadás meghaladja a bevételt. Az állami költségvetéssel és a vállalati pénzgazdálkodással kapcsolatban használjuk.
Latin szó, korábban leltárhiányt is jelentett.

Defláció
A forgalomban lévő pénzmennyiség csökkenése. Latin szó. Ellentéte az infláció.
Nemcsak a közgazdaságtanban, pénzügyekben használjuk, hanem földrajzi szakszóként is. Jelentése: a kőzetek lepusztulása a szél romboló munkája által.

Deviza
Külföldi pénznemre szóló követelés vagy tartozás, arra kiállított csekk vagy utalvány. Nemzetközi elszámolásokra szolgáló fizetési eszköz.
A nemzetközi pénzforgalomban a költséges és kockázatos valutaküldés (valuta = külföldi pénznem, készpénz) helyett túlnyomórészt devizával történik a fizetés.
Francia eredetű pénzügyi szakszó.

Deviza-átutalási megbízás
A devizaszámla tulajdonosa azzal bízza meg számlavezető bankját, hogy a megbízáson szereplő összeggel devizaszámláját terhelje meg, és az összeget a jogosult számláján írja jóvá.

Diszkonttényező
Azon átváltási arány, amelyen a különböző időszakbeli pénzek gazdát cserélnek.

EBKM
Egységesített Betéti Kamatláb Mutató. A különböző feltételekkel kamatozó pénzintézeti termékekkel elérhető tényleges hozam összehasonlítását elősegítő mérőszám. A 41./1997. (III.5.) Kormányrendelet minden betéti terméket kibocsátó hitelintézetet kötelez a termékeire vonatkozó EBKM kiszámítására és közzétételére.

Egyszintű bankrendszer
A monetáris politikáért felelős jegybank közvetlen hitelkapcsolatban van a vállalatok és a lakosság széles körével.

Elkülönített betéti bankszámla-szerződés
A szerződés keretében az ügyfél bankban tartott pénzeszközeinek egy részéről úgy rendelkezik, hogy azt csak meghatározott célra szeretné felhasználni, ezért ezt a bank az ügyfél elszámolási számlájától, folyószámlájától elkülönítetten kezeli.

Emisszió
Pénz (bankjegy és érme)-kibocsátás.

Ezüstvaluta
Az ezüstből vert pénzt (érme), valamint olyan valuta, amely mögött fedezetként az ezüst áll.

Finanszíroz
Pénzel, támogat, pénzzel ellát.
Francia eredetű szó ('finance'). A pénzügyekben használatos. Korábban a pénzügyminisztert fináncminiszternek is mondták. Ma a finánctőke a banktőkével összefonódott ipari tőkét jelenti.
Fináncváltónak nevezzük az olyan pénzkövetelést megtestesítő értékpapírt, amely mögött nem áll áruügylet, tehát nem egy áruszállítás ellenértékének fizetését ígéri a kibocsátó, hanem csak egy kölcsönnek a visszafizetésére vállal kötelezettséget.
Ilyen váltót a bank nem hajlandó megvásárolni, hiszen úgy fedezet nélkül kerülne pénz a forgalomba.

Fogyasztás
A javak szükséglet-kielégítésre való felhasználása.

Folyószámla
A lakossági fizetési forgalom lebonyolítására, - megbízások fogadására, teljesítésére, nyilvántartására és könyvelésére - szolgáló bankszámla típus. A folyószámla lényeges tulajdonsága, hogy egyenlege negatív is lehet, azaz a számlatulajdonos automatikus hitelben részesülhet abban az esetben, ha erről a felek a számlanyitáskor a bankszámlaszerződésben megállapodtak.

Folyószámlahitel
A folyószámla terhére igénybe vehető, rövid lejáratú, átmeneti pénzhiány fedezésére szolgáló hitel. A bank engedélyezi ügyfele számára, hogy folyószámlája egy meghatározott összeg erejéig negatívba forduljon. A folyószámla-szerződéshez hitelszerződés is kapcsolódhat, amelynek az alapján a bank meghatározott hitelkeretet tart a számlatulajdonos rendelkezésére, amelynek terhére külön rendelkezése nélkül kölcsönt folyósít a számlatulajdonos részére. A folyószámlahitel igénybevétele úgy történik, hogy a bank a hitelkeret terhére teljesíti azokat a fizetési megbízásokat, amelyekre a számlatulajdonos bankszámlakövetelése nem nyújt fedezetet. A keretből fel nem használt összeg után a bank rendelkezésre tartási jutalékot, az igénybe vett hitel után pedig kamatot számol fel.

Nincsenek megjegyzések: