2007. július 7., szombat

Informatikai fogalm ak IV

EFS
A Windows 2000 és XP titkosító fájlrendszere, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók titkosítsák az NTFS-köteteket tartalmazó lemezeken lévő fájlokat és mappákat az illetéktelen behatolóktól való védelem érdekében. A titkosított fájlrendszer angol rövidítése EFS (Encrypting Flie System).
egérmutató
A képernyőn megjelenő, általában nyíl alakú ikon, melynek helyzetét az egér mozgása határozza meg. Az egérmutató segítségével használhatjuk a menüket, ikonokat, hivatkozásokat és a képernyőn megjelenő egyéb elemeket.
elektronikus levél
E-mail. Az Interneten vágy hálózaton keresztül küldött elektronikus üzenet. Az elektronikus levél tartalmazhat szöveget és csatolt fájlokat is.
elérési út
A számítógép vagy a hálózat egy adott helyének eléréséhez szükséges útvonal (angolul: path). Az elérési út tartalmazhatja a számítógép nevét, a lemezmeghajtó betűjelét, valamint könyvtárneveket és egy fájlnevet. Példa: C:\windows\system32\winver.exe
erőforrás
A számítógéprendszer vagy a hálózat bármely része, például lemezmeghajtó, fájl, nyomtató vagy memória, amelyet le lehet foglalni egy futó program vagy egy folyamat számára.
eszköz
Minden olyan készülék, amelyet a hálózathoz vagy a számítógéphez lehet csatlakoztatni. Ilyen például a számítógép, a nyomtató, a botkormány, a csatolókártya, a modem és minden más periféria. Az eszközöknek általában eszközillesztőre (driver-re) van szükségük ahhoz, hogy megfelelően működjenek a Windows alatt.
eszközillesztő
Olyan program, amely lehetővé teszi, hogy egy adott eszköz, például egy modem, hálózati kártya vagy nyomtató kommunikálhasson a Windows operációs rendszerekkel. Soros porti illesztőprogramok nélkül például a Hálózati kapcsolatok szolgáltatás nem tudna modemmel kapcsolódni a hálózathoz. Noha az eszköz be van szerelve a számítógépbe, a Windows mégsem tudja azt használni, amíg a megfelelő illesztőprogram nincs telepítve és beállítva. Az eszközillesztők a számítógép indításakor automatikusan betöltődnek.
eszköztár
A leggyakoribb, általános feladatok elvégzéséhez használt gombok csoportja egy ablakon belül.
fájl
File. Adathordozón tárolt dokumentum vagy program.
fájlallokációs tábla (FAT)
Fájlallokációs tábla. Az operációs rendszer (pl. MS-DOS, Windows) által használt tárolási forma annak nyomon követésére, hogy hol helyezkednek el a fájlok a merevlemezen.
fájlrendszer
Az az általános struktúra, amely alapján az operációs rendszer elnevezi, tárolja és rendszerezi a fájlokat. Az MS-DOS és a Windows korábbi verziói például a FAT16 fájlrendszert használják. A Windows 98, Me, 2000 és XP használhatja a FAT16 és a FAT32, a Windows NT, 2000 és XP ezek mellett az NTFS fájlrendszert is.
fájltípus
Windows környezetben a fájl működési vagy strukturális jellemzőinek meghatározása. A fájltípus megadja, mely programmal (például Microsoft Word) kell megnyitni a fájlt. A fájltípusokat a fájlnévkiterjesztés segít meghatározni. Például a .txt vagy .log kiterjesztésű fájlok szöveges dokumentumok, és bármely szövegszerkesztővel megnyithatók. Macintosh környezetben egy négy karakterből álló karakterlánc, amely a Macintosh-fájl típusát azonosítja. A Macintosh Finder a fájltípus és a fájlkészítő segítségével határozza meg, hogy milyen ikon tartozzon az asztalon a fájlhoz.
fastruktúra
A mappák, fájlok, lemezmeghajtók és a számítógéphez vagy a hálózathoz csatlakozó egyéb erőforrások hierarchikus felépítés szerinti ábrázolása. A Windows Intéző például faelrendezésben jeleníti meg a számítógéphez vagy a hálózathoz csatlakozó erőforrásokat.
felhasználói fiók
A felhasználót a Windows 2000 számára azonosító összes információt tartalmazó rekord: a rendszer itt tárolja a bejelentkezéshez szükséges felhasználónevet és a jelszót, azokat a csoportokat, amelyeknek a felhasználói fiók a tagja, valamint azokat az engedélyeket, amelyek a felhasználót a számítógép és a hálózat használata, illetve az azokon elérhető erőforrásokhoz való hozzáférés terén megilletik.
felhasználói profil
A felhasználó bejelentkezésekor a rendszer által betöltött, illetve kilépéskor mentésre kerülő, a Windows környezetet meghatározó profil. Tartalmazza a felhasználó munkakörnyezetének összes beállítását, például a programelemeket, a képernyőszíneket, a Start menü elemeit, a hálózati kapcsolatokat, a nyomtatókapcsolatokat, az egérbeállításokat, valamint az ablakok méretét és helyzetét.
formátum
Valamely fizikai jellemző, mint például a papírméret (pl. A4 vagy letter). Alapértelmezés szerint például az A4 formátumú papírméret 210 x 297 mm, margó nélkül.
fő rendszertöltő rekord
Master Boot Record, MBR. Minden merevlemez első szektora. Az MBR kis mennyiségű végrehajtható kód mellett a lemez partícióival kapcsolatos információkat tároló partíciós táblát tartalmazza.
frissítési frekvencia
A monitor képernyőjének újrarajzolási gyakorisága. A legtöbb monitor teljes képterülete másodpercenként körülbelül 60-100-szor frissül

Nincsenek megjegyzések: