2007. július 7., szombat

Informatikai fogalmak I

ablak
A képernyő azon része, amelyben programok és folyamatok futhatnak. Egyszerre több ablak is meg lehet nyitva. Az egyik ablakban megnyithatjuk például a levelezőprogramot, egy másikban dolgozhatunk a költségvetését tartalmazó számolótáblában, a harmadikban képeket tölthetünk le a digitális fényképezőgépünkből. Az ablakok bezárhatók, átméretezhetők, áthelyezhetők, és méretük a tálcán lévő gombbá csökkenthető vagy a teljes képernyőt betöltővé nagyítható.
Active Desktop
Windows rendszerszolgáltatás, amely lehetővé teszi internet-oldalak (pl. tőzsdei hírek, időjárás, stb.) tapétaként történő megjelenítését és használatát az Asztalon. Az Active Desktop szolgáltatást a Windows 95-ben és NT 4.0-ban az Internet Explorer-rel egy időben telepíthetjük, míg a Windows 98, Me, 2000 és XP már tartalmazza.
Active Directory
A Windows 2000 Server operációs rendszer címtárszolgáltatása. A hálózaton található objektumok adatait tárolja, és elérhetővé teszi ezt az információt a felhasználók és a rendszergazdák számára. Az Active Directory lehetővé teszi, hogy a felhasználók a bejelentkezési eljárás után a hálózaton bárhol elérhessék a részükre engedélyezett erőforrásokat. A rendszergazdák részére pedig szemléletes, hierarchikus képet ad a hálózat felépítéséről, és lehetővé teszi, hogy egyetlen helyről felügyeljék az összes hálózati objektumot.
ActiveX
Olyan technológia, amely a weblapokon interaktív tartalmak, beépülő objektumok megjelenítését teszi lehetővé.
adathordozó
A számítógépes adatok tárolására szolgáló, beépített vagy cserélhető eszközök összefoglaló neve. Adathordozó a merevlemez, a hajlékonylemez, a mágnesszalag, a CD és a DVD.
alapértelmezett
Előre meghatározott (pl. művelet). A Microsoft Windows operációs rendszerekben például alapértelemezett beállítás a dupla kattintás.
alapértelmezett gomb
Egyes párbeszédpaneleken a panel megjelenésekor kijelölt vagy kiemelt parancsgomb (pl. az OK gomb). Az alapértelmezett gomb szegélye vastag, ezzel jelezve, hogy az Enter billentyű lenyomása azzal lesz egyenértékű, mintha a felhasználó erre a gombra kattintana. Az alapértelmezett gomb a Mégse gombra vagy egy másik parancsgombra kattintva felülbírálható.
alapértelmezett nyomtató
Az a nyomtató, amelyikre a számítógép a Nyomtatás parancsot kiadva a dokumentumokat küldi akkor, ha a felhasználó nem adja meg, melyik nyomtatót használja a program. Csak egy alapértelmezett nyomtató lehet. Érdemes azt a nyomtatót beállítani alapértelmezettként, amelyiket a leggyakrabban használjuk.
alkalmazás
Lásd: program.
állapotsor
Az épp használt programra vonatkozó adatokat megjelenítő sor. Az állapotsor legtöbbször az ablak alján található. Nem mindegyik ablakhoz tartozik feltétlenül állapotsor.
állapotterület
A Tálcán a gomboktól jobbra lévő terület. Az állapotterületen található az óra, és lehetnek ott a programok (például a hangerőszabályzó vagy vírusirtó program) gyors elérését lehetővé tevő különféle ikonok is. Más ikonok csak egy időre jelennek meg ezen a területen, és a program által végrehajtott műveletek állása tekinthető meg a segítségükkel. Például egy nyomtatóikon jelenik meg, ha a nyomtatóra küld egy dokumentumot, de a nyomtatás befejeztével el is tűnik.
ASCII
Szöveges számítógépes adatokhoz használt szabványos, egybájtos karakterkódolási séma. Az ASCII hét vagy nyolc bit kombinációját használja a 128 vagy 256 lehetséges karakter előállítására. A szabványos ASCII hét bittel állítja elő az amerikai angolban használt összes kis- és nagybetűt, a számokat 1-től 9-ig, a központozási jeleket és a speciális vezérlőkaraktereket. A legtöbb jelenleg használt Intel alapú rendszer támogatja a bővített ASCII-karakterek használatát. A bővített ASCII engedélyezi a nyolcadik bit használatát, amivel további 128 jelkaraktert lehet előállítani, köztük betűket az angoltól eltérő különböző nyelvekhez, valamint grafikai jeleket. Az ASCII az American Standard Code for Information Interchange (amerikai szabványos információcsere-kód) szabványnév rövidítése.
aszimmetrikus titkosítás
Két, egymással matematikai kapcsolatban lévő titkosítási kulcsot használó titkosítási módszer. Az egyik kulcs neve személyes kulcs, és ez a kulcs titkos. A másik kulcsot nyilvános kulcsnak nevezik, és minden lehetséges levelezőpartner szabadon megkaphatja. A feladó a címzett nyilvános kulcsával titkosítja az üzenetet. Az üzenet visszafejtéséhez megfelelő személyes kulcsot viszont csak a címzett ismeri. A nyilvános és a személyes kulcs közötti bonyolult kapcsolat biztosítja - feltételezve, hogy a kulcsok elég hosszúak -, hogy számítástechnikai úton nagyon nehéz azokat egymásból meghatározni. A nyilvános kulcsú titkosítást aszimmetrikus titkosításnak is nevezik.
Asztal
Az Asztal a számítógép képernyőjén lévő munkaterület, melyen az ablakok, ikonok, menük és párbeszédpanelek megjelennek.
attribútumok
Fájladatok, amelyek azt jelezhetik, hogy pl. a fájl írásvédett, rejtett, archiválandó (biztonsági mentésre kész), tömörített vagy titkosított-e, és hogy kell-e a tartalmát indexelni a benne történő gyorskereséshez.
automatikus kiegészítés
Szolgáltatás a címsávban, a Windows beépített fájlkeresőjében, illetve a legtöbb webböngészőben. Amikor elkezdünk beírni egy korábban már használt címet, vagy fájlnevet, ez a szolgáltatás kiegészíti a beírtaka

Nincsenek megjegyzések: