2007. július 7., szombat

Pénzügyi fogalmak IV

Kamat
A kölcsöntőke használati díja.

Kamara
A latin 'camera' (helyiség, szoba, kamra) szóból származik. Régen királyi kincstárat jelentett. A kincstár nemcsak a kincseket orizte, hanem a királyi jövedelmeket kezelte, és fedezte az udvartartás költségeit. A kincstár vezetője a kamarás volt.

Kasszíroz
Német eredetű szó, amelyet köznapi értelemben már csak ritkán használunk. Jelentése: pénzt beszed, tartozást behajt. Régen kasszírnonek hívták kávéházakban a felírónőt, aki a rendeléseket számon tartotta.
Ma a pénztár szinonimájaként használjuk a kassza szót.

Kereslet
Az a termékmennyiség, amelyet a vevők különböző lehetséges árak mellett képesek és hajlandóak megvásárolni az adott termékből.

Készpénzbefizetés
Az a pénzforgalmi művelet, amelynek keretében az ügyfél bankfiókban vagy postán készpénzt fizet be bankszámlára.

Készpénzfelvétel
Az a pénzforgalmi művelet, amelynek során az ügyfél készpénzt vesz fel bankszámlájáról bankfiókban, bankautomatából vagy a postán.

Kétszintű bankrendszer
A monetáris politikáért felelős jegybank nincs közvetlen hitelkapcsolatban a vállalatok és a lakosság széles körével.

Kínálat
Az a termékmennyiség, amelyet a termelők különböző árak mellett hajlandóak piacra vinni. Az eladásra felajánlott termékmennyiség.

Komparatív előnyök tana
A nemzetközi munkamegosztás egyik alaptörvényét David Ricardo angol közgazdász (1772-1823) következő példája szemlélteti:
Portugália Angliánál kedvezőbb feltételek mellett állít elő posztót, illetve termel bort. Tegyük fel, hogy egységnyi termék előállításához szükséges munkások száma az egyes országokban a következő:

Portugália
Anglia

Bor
80
120

Posztó
90
100

Ricardo híres példája azt bizonyítja, hogy mindkét ország profitál abból, ha arra az árura specializálódik, amelyiket a másik termékhez viszonyítva kedvezőbben termel. Ha Anglia a posztógyártásra specializálódik, akkor egységnyi posztóért egységnyi bort vehet Portugáliából. A bor előállításához 120 munkást kellene foglalkoztatnia, a posztógyártáshoz csak 100 fot. Portugáliának is kevesebb munkást kell foglalkoztatnia 10 fővel, ha bort állít elő, és azt eladja posztóért. Összességében tehát 30 munkással kevesebbet foglalkoztatnak, és ez mindkét országban költségmegtakarítással jár.

Költségvetés
Pénzügyi terv. Elkészítésével az állam, a vállalkozás vagy a háztartás egy adott jövőbeli időszakra megtervezi bevételeit és kiadásait.

Kötelező tartalék(ráta)
A kereskedelmi bankok az általuk gyűjtött betétek és egyéb források után – a tartalékráta által meghatározott százalékban – tartalékot kötelesek képezni a jegybanknál.
A tartalékráta emelése szűkíti, csökkentése növeli a gazdaságban lévő pénzmennyiséget.

Közgazdasági
Közgazdaságtan (ökönómia) jelentése: gazdálkodás, takarékosság. Görög eredetű szó. Az 'oikosz' házat, háztartást, az 'oikonomia' házvezetést jelent. Nem szabad összekeverni az ökológiával, amely az élőlény és a környezet viszonyának tudományos kutatását jelenti.
Az elméleti közgazdaságtannak a középiskolai tananyagot képező két fő része a mikroökonómia és a makroökonómia. Szóösszetételek előtagjaként a 'mikro' a vele összetett fogalom kicsiny voltát jelöli, míg a 'makro' nagyot jelent.
A mikroökonómia elkülönült piaci szereplők (fogyasztók, vállalkozások) együtteseként ábrázolja a gazdaságot.
A makroökonómia viszont összevont mutatók segítségével elemzi az egész nemzetgazdaság teljesítményét, állapotát.

Közkiadások
Az állam, illetve intézményei által társadalmi közös szükségletek kielégítésére költött összegek. A közkiadásokat elsősorban adókból finanszírozza az állam.

Nincsenek megjegyzések: