2007. július 16., hétfő

Bankgarancia

BANKGARANCIA

A hazai kereskedelemben egyre népszerűbb fizetési biztosítékként jelennek meg a bankgaranciák. A garancia a bank önálló kötelezettségvállalása, melyben arra kötelezi magát,


hogy a garanciában közölt feltételek szerint a kedvezményezett első írásbeli felszólítására az alapügyletre való tekintet nélkül azonnal fizetést teljesít. A garanciák alkalmazásánál számos esetben nem adás-vétel vagy szolgáltatás nyújtás áll a háttérben hanem egy különböző kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos biztosítékok. pld. fizetési kötelezettség, szerződéses kötelezettség, szállítási kötelezettség.


 


Nemzetközi bankgarancia típusok:


A garanciák különböző típusai alatt azt értjük, hogy a bank milyen kötelezettség elmaradása esetére vállalja, hogy ügyfele helyett fizetni fog. Ennek értelmében megkülönböztetünk:


-           fizetési garanciát, ügyfél fizetési kötelezettségének nem fizetése esetén,


-           előleg visszafizetési garanciát, ügyfél szállítási kötelezettségének elmaradása esetén,


-           teljesítési garanciát, ügyfél szerződéses kötelezettségeinek elmaradása esetén,


-           tender (bánatpénz garanciát)


-           hitelfedezeti garanciát.


 


A bank bármilyen ügyletben vállalhat garanciát ügyfele megbízásából ezért annak tartalma igen nagy változatosságot mutathat. A banknak benyújtott garancia nyitási megbízásnak pontosan tartalmaznia kell, hogy az adott ügylet kapcsán milyen típusú garanciát kívánunk kibocsátatni, valamint a legfőbb adatokat, melyek hiányában a banknak nem áll módjában a garancia kibocsátása.

Nincsenek megjegyzések: