2007. július 7., szombat

Történelmi fogalomtár

Abszolutizmus:kormányzati rendszer korlátlan királyi hatalmon alapul.Az uralkodó a hivatalnoki hálozatra az állandó hadseregre és a bírói szervezetre támaszkodva írányítja az országot.—a rendi gyülés mellőzésével

Alkotmányos monarchia:A király uralkodik de helyette a parlament kormányoz

Anabaptista:elvetették a csecsemő-keresztéget,úgy gondolták csak felnőttek alkalmasak eldönteni ,h válallják-e a keresztény életet.Antifeudális követeléseik hatására kirobbant a német parsztháboru 1524-1525 és az 1534 münsteri felkelés.

Antitriniárius:Szt.Háromság tagadó:unitárius

Báró:magyar főnemességet jelölő fogalom vagy országos méltóságokat betöltő személyek pl:nádor ,vajda.A bárók elérték 1498-ban ,h külön rendet alkossanak.

Bekerítések.A birtokosok az első közös legelőket, majd a bérlők parcellait keritettéék be ,h kiterjesszék juhlegelőik területét.

Céh: 14.sz-tól kialakuló iparforma.Azonos mesterséget űző mesteremberek hozták létre-királyi engedéllyel.Meghatározták ki mivel,mennyit,mennyiért termelhet.Ügyeltek a minőségre de akadályoztákaz ujításokat

Dukátus:Latin „hercegség”.A KORA Árpád-korban a király közvetlen férfi rokonai számára kihasított terület ahol gyakorolhatta a királyi felségjogokat.

Egyetem:belső önkormáynzattal rendelkező felsőoktatási intézmény.

Ellenreformáció:rekatolizáció,melyet a pápa a –jezsuita rend segítségével kezdett a római-katolikus egyház belső megujitására.Az ellenreformáció folyamán iskolákat és nyomdákat alapítottak.

Eretnek:az egyházi zsinat által elfogadott tanokat bíráló vagy tagadó személy.Ilyenek voltak az ókorban az „ariánusok”-tagadták a Szt.Háromságot.A középkorban az-„albigensek”-valdensek-bogumilok

Evangélikus:vallási stilus irányzat-lutheranus L.M

Familiaritás:a hűbériség magyarorsz.-i változata a familiáris nem ura joghatósága alatt hanem a királytol kapta ami utódaira szállt.

Füstpénz:királyi kincstár adója Mátyás vezette be kapu adó helyett.Ezzel megszüntette a korábbi mentességeket ugyanakkor növelte az adóalapot is.

Harádzs:török állami adó,portánként évente 1 aranyFT-ot tett ki.

Harmincadvám:Károly R. álltal a kürkereskedelemre kirótt vám amely a határhoz közel eső városokban pl:pozsony. Szedtek.Értéke a behozottáruk 3,33% tette ki

Hospes:Atúlnépesedés következtében szabad földterületekért vándorolt parasztok és polgárok.A hospesek elősegítették a termelés színvonalának emelését,valamint a társadalmi fejlődést.

Humanizmus:A 14-15.sz.mozgalom.Forrását a klasszikus görög és latinszerzők olvasása jelentette

Huszita harcmodor:Lényege a nagy tömegü gyalogság bevetése.A szekér várak alkalmazása védekezésben és támadásban egyaránt.

Jobbágy:szabad parasztokbol, volt colonusokbol felszabadított rabszolgákból kialakult társadalmi csoport.

Kapuadó:Károly R.álltal bevezetett állami adó ,melyet kapunként (portánként)szedtek.Bevezetésére a kamara haszna pótlása miatt került sor.

Kersztes háború:álatlában minden keresztények vagy eretnekek ellen indított hadjárat.Vagyis az 1096-1291 között a Szt.föld felszabadításáért indított harcok.

Kilenced:a jobbágyok földesúrnak fizetett termény adója,ami a termés kilencedik tizedét jelentette.

Kolduló rendek:a 13.sz-ban az eretnekmozgalmak ellensulyozására létrehozott, teljes szegéynséget fogadó szerzetes rendek pl:domnkosok, ferencesek

Konkordátum:a katolikus egyház és a világi hatalom között létrejövö megállapodás,mint pl:a wormsi konkordátum

Konkvisztádor:spanyol kalandorok akik kifosztották az indián őslakosságot és vezető tisztségeket ,címeket,birtokokat szereztek a gyarmatokon.

Kuruc:a 17.sz második felétől a Habsburgokkal szembenálló bujdosó,majd a Thököly és Rákóczi katonáinak,illetve híveinek elnevezése.

Manufaktúra:főként kézműves technikán alapuló üzemen belüli munkamegosztásra épülő tőkés üzem.

Merkantilizmus:a 16-18.szban. jellemző gazdaságpolitika,mely szerint az orsz gazdasága nem a termelésből hanem a kereskedelemből származik,ezáltal védőállomások korlátozták a behozatalt és támogatták a kivitelt.

Mezőváros:a város és a falu közötti átmenet.Nem keríthették körül fallal a várost.A lakosság főleg mzgal foglalkozott inkább jövedelmezőbb ágaival:szőlőtermelés,állatartás.

Monopólium:egyedáruság:vmilyen tevékenységre szerzett kizárólagos jog

Örökös jobbágyság:Ny-Európai árforradalom során a mzg-i árak gyorsabban emelkedtek az iparnál és így az olcsóbban termelő Közép-Kelet-Európa a Nyugat mzg-i ellátójává vált.Mivel a földbirtokosok a hasznot a maguk számára akarták kisajátítani,kiterjeszettték-majoprságaikat akadályoztáka jobbágyok szabad költözését,vmint törvényekkel akadályozták a parszti és polgári árutermelést.

Ősiség:Nagy Lajos 1351-es törvényei rendelik el.A birtok automatikusan a fiu utódra száll.

Predesztináció:eleve elrendelés.A kálvinisták azon tanítása miszerint Isten már a születésnél elhatározta,hogy az egyes ember sorsa az üdvösség vagy a kárhozat legyen

Protestáns:a Lutheránusok 1529ben megtarthahűtták vllásukat de nem hirdethették azt ez ellen tiltakoztak később erről kapták az evangélikusok(reformátusok,anglikánok,antitrinitáriusok a protestáns nevet.

Nincsenek megjegyzések: