2007. július 16., hétfő

A különbözo idopontbeli pénzek a gazdaságban, és az átszámítás technikái, értelmezése

A pénz időértéke: kifejezi azt a jövedelmezőséget, amit pénzünktől elvárhatunk. A pénzünk időértékét a kamatlábbal mérjük. Az az időtartam, amelyre a kamatláb vonatkozik = kamatlábidő. (Ez általában 1 év, de az is előfordulhat, hogy egy évnél rövidebb a kamatláb.)


 


Jövőbeli érték (futures value):


A jövőbeli érték azt mutatja, hogy a ma befektetett egységnyi pénzösszeg későbbi időpontban milyen összeget képvisel adott kamatláb figyelembevételével. A jövőérték (FV) esetében a különböző időpontban rendelkezésre álló pénz azonos időpontra történő átszámítása kamatláb ( r ) segítségével történik.


 


C0: pénzösszeg adott időpontban (0 periódusban)


r: az éves kamatláb, a befektetés hozama


FV:  a mai pénz jövőbeli értéke (az egy év múlva esedékes összeg)


 


A kamatszámítás lehet egyszerű kamatozással és kamatos kamatozással. Az egyszerű kamatozás azt jelenti, hogy a kezdő tőkebefektetés összegére számítjuk a kamatot. (Mindig ugyanarra az alapösszegre történik a számítás.) A kamatos kamatozás azt jelenti, hogy a megtakarító részére a befektetett pénzösszeg után járó kamatot az alapösszeghez hozzáadják (tőkésítik), azaz a hozadékra is kamathoz jut.


 


C0: a befektetett pénzösszeg adott időponti értéke


r: az éves kamatláb, a befektetés hozama


n: a kamatozási időszakok, periódusok, évek száma


 


Folytonos kamatos kamatozás: ha a kamatfizetések igen gyakoriak, a tőkésítési periódusok száma megnő, a kamatfizetési intervallum igen kicsi lesz.


 


r: kamatláb


n: periódusok, évek száma


e: 2,718 (természetes alapú logaritmus alapja)


 


Éves effektív kamatláb: célszerű minden jegyzett kamatlábat a bázishoz viszonyítani.


 


m: az évenkénti tőkésítések darabszáma


 


A kamatszámítás során azt határozzuk meg, hogy a ma meglévő pénzösszeg határozott idő múlva mennyit ér, azaz mekkora lesz a felnövekedett értéke. A nominálkamatláb a piacon alkalmazott kamatszintet jelenti, míg a reálkamat a nominálkamatláb inflációs rátával történő korrekcióját jelenti. (az inflációs ráta mértékét egyedileg célszerű meghatározni.)


 


Jelenérték (present value):


A jelenérték számításának segítségével azt döntjük el, hogy a jövőbeni pénzösszeg ma mennyit ér. A jelenértéket több tényező alakíthatja:


-         a pénzösszeg


-         a pénzösszeg keletkezésének időpontja


-         kamat- vagy diszkontráta


A jelenérték általános formája:


 


Fontos, hogy  a befektetések hozadéka hosszú időn át képződjön, így a várható jövőbeni pénzösszegek összesített jelenértékét kell meghatározni:


 


C : a t-edik évben esedékes pénzösszeg


t: a vizsgált év.


 


 


Járadék számítás:     


- Örökjáradék: jellemző rá, hogy végtelen számú tagból áll, a járadék összege pedig minden évben azonos.


 


Minden évben meghatározott összegű járadékot biztosít a befektetőnek r kamatláb mellett.


 


- Növekvő örökjáradék: végtelen számú tagokból áll, a járadék összege ebben az esetben növekszik.


 


- Évjáradék (Annuitás): véges számú tagokból áll, a járadék összege állandó.


   


Annuitás tényező:


 


A diszkontrátát nevezzük haszonáldozatnak, vagy a tőke alternatíva-költségének is, mert azt mutatja, hogy hasonló, alternatív befektetés által ígért hozam, vagy megtérülési ráta mekkora.


 

2 megjegyzés:

24hours Loan írta...

Jó nap regisztrált magánpénz-kölcsönadó vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítséget nyújtanak az emberek, cégeknek, akiknek frissíteniük kell pénzügyi helyzetüket a világ minden táján, minimális éves kamatlábonként, legalább 2% -kal egy éven belül, 30 évre a törlesztési időtartamra a világ bármely részére. Kölcsönöket adunk ki az 5.000 és 100.000.000 euró között. A hitelek jól vannak biztosítva, a maximális biztonság érdekében a mi elsőbbségünk. Az érdekelt személynek e-mailben kérem lépjen velünk kapcsolatba: (24hourstloancompany1@gmail.com)

Sok bankot elutasítottak
Szüksége van pénzügyi forrásait az üzleti tevékenység bővítésére,
Szüksége van egy személyi kölcsönre

Készítsen kölcsönt, küldje el az alábbi részleteket:
1. Teljes név
2. Cím
3. Összeg
4. Időtartam
5. Telefonszám
6. Foglalkozás

Mrs. Farida Stephen

Maria Kana írta...

Csak egyéni kölcsönt és egy Pedro Jerome úr és az ő hitelszervezetének jogosult kölcsönét kértem 3% -os kamatlábbal. A jövő hónapban megkezdem a kölcsön -visszafizetést Pedro Jerome a pedroloanss@gmail.com címen az egyéni vagy jogosult hitelekhez, amelyek egyszerű kölcsön -visszafizetéssel rendelkeznek, mint az enyém.