2007. július 7., szombat

Informatikai fogalmak III

CA
A nyilvános kulcsú titkosítási eljárások használatakor fontos, hogy a titkosított üzenet küldése előtt megbizonyosodjunk arról: valóban a címzett nyilvános kulcsát használjuk-e. Ha közvetlenül tőle kaptuk meg, ez nem okoz problémát, ha azonban nyilvános helyről jutunk hozzá, valamilyen módon meg kell győződnünk az eredetiségéről. Erre használható a digitális tanúsítvány (certificate). Az információk valódiságát, helyességét, eredetiségét, sértetlenségét igazolhatják a hitelesítő szervezetek (Certification Authority, angol rövidítése CA).
CD-ROM
Nagykapacitású optikai tárolóeszköz, más néven kompaktlemez vagy CD (compact disc). Az ilyen lemezek használatához CD-ROM meghajtóra van szükség. A CD-ROM-ok csak olvashatóak, az információ mentését nem teszik lehetővé a felhasználók számára.
címsor
Az ablakok tetején látható vízszintes sáv, amelyben az ablak neve olvasható. Sok ablaknál a címsor tartalmazza még a program ikonját, a Teljes méret, a Kis méret és a Bezárás gombokat, valamint a környezetfüggő súgóhoz tartozó ? gombot.
CPU
Central Processor Unit (CPU), processzor. A számítógép központi vezérlő egysége.
csak olvasható memória (ROM)
Nem módosítható adatokat tartalmazó félvezető-áramkör. A csak olvasható memória angol rövidítése ROM (Read-Only Memory).
csoport
Felhasználókból, számítógépekből, kapcsolatokból és esetleg további csoportokból álló halmaz. A csoportokat adatvédelmi, erőforráshozzáférés-engedélyezési vagy e-mail-elosztás céljára használhatjuk.
csökkentett utasításkészlet (RISC)
A mikroprocesszorok egyik fajtája, amelyet viszonylag kis számú utasítást tartalmazó utasításkészlet gyors és hatékony feldolgozására terveztek. A RISC-architektúra korlátozza a mikroprocesszorba beépíthető utasítások számát, de ezek mindegyikét optimalizálja, így az utasításokat a processzor nagyon gyorsan hajtja végre, rendszerint egyetlen óraciklus alatt. A RISC a Reduced instruction set computing (csökkentett utasításkészletű számítás) szavakból származó betűszó.
DHCP
Egy TCP/IP szolgáltatóprotokoll, amely az állomások számára kiosztható IP-címek dinamikus bérlési konfigurációját teszi lehetővé, és más beállítóparamétereket is eloszt a megfelelő hálózati ügyfelek számára. A DHCP biztonságos, üzembiztos és egyszerű TCP/IP hálózati konfigurációt tesz lehetővé, megakadályozza a címütközést, és segíti a hálózatra kapcsolódó ügyfelek IP-címei használatának fenntartását. A DHCP ügyfél/kiszolgáló modellt használ, amelyben a DHCP-kiszolgáló végzi a hálózatban használt IP-címek központi kezelését. A DHCP protokollt támogató ügyfelek hálózati bejelentkezésük részeként IP-cím bérlését kérhetik és kaphatják meg a DHCP-kiszolgálótól. A Dynamic Host Configuration Protocol angol rövidítése DHCP.
digitális aláírás
A nyilvános kulcsú titkosítási rendszerekben elérhető eljárás, mely az információk titkosítása mellett használható, célja a titkosítással szemben mindössze az, hogy a címzett meggyőződhessen arról, hogy a neki küldött üzenet valóban a feladótól származik, és azt más nem módosíthatta. Az elektronikus aláírás létrehozásához a küldő a saját privát kulcsát használja, hitelességét pedig a címzett ellenőrzi le a küldő nyilvános kulcsával.
DNS (domainnév-rendszer)
Statikus, hierarchikus felépítésű névszolgáltatás TCP/IP-állomások részére. Az IP-cím és DNS-név megfeleltetésével lehetővé teszi, hogy a pl. 196.168.4.73 című gépet gep.neve.szervezet.hu formában érhessük el. A DNS-tartományokat nem szabad összekeverni a Windows 2000 hálózati tartományaival.
dokumentum
Valamilyen alkalmazással készített, önmagában teljes munka (például a szövegszerkesztővel készített fájlok, a táblázatok és a bitképek), amely lemezre mentésekor egyedi fájlnevet kap, amelynek segítségével újra beolvasható.
DVD
Digital Versatile Disk. Az optikai lemezes tárolási technikák egyik fajtája. Méretét tekintve hasonlít a CD-ROM-lemezre, de több adatot képes tárolni. A DVD-lemezeket általában teljes hosszúságú mozifilmek és egyéb nagy tárolóterületet igénylő multimédiás tartalom tárolására használják. A DVD-lemezek lejátszásához DVD-meghajtó vagy asztali DVD-lejátszó szükséges.

Nincsenek megjegyzések: