2007. július 18., szerda

JUSTINIANUSI KODIFIKÁCIÓ

Justinianus kelet-római császár, aki 527-565 között uralkodott. Törekvése, hogy a birodalom hajdani fényét visszaállítja. Egységes törvénykönyvet akart.


Állomásai:


·        527-ben kezdődött Tribonianus vezetésével, aki igazságügyi miniszter volt. Összefoglalták az érvényben lévő császári rendeleteket, constitutiokat. Ez a Codex Justiniani.


529-ben fejezték be. Ez a mű elveszett.


·        530-ban Justinianus kiadott rendelete szerint egy tíztagú bizottságot utasított arra, hogy rendszerezzék a jogtudósi iratokat, azokban részeket változtathattak, ellentmondásokat kiküszöbölhették (interpolatio: szövegben létrehozott változás) Tribonianus vezette, de a két nagy iskola is képviseltette magát Dorotheussal és Theophiliussal.. Kompillátoroknak nevezzük azokat, akik ezt a munkát végezték. 530-ra készült el.


Ez a Digesta, vagy görögül:digesta sen pandectae. 50 könyvre tagolódik. D-vel jelöljük a Digestát a rendszerezésben, utána jön a száma (pl:18), a könyveken belül fejezetek (titulus) vannak könyvenként (D.18.II.fejezet), ami paragrafusra (fragmentum) oszlik és ezt is számokkal jelölik. A fragmentumoknak lehet egy bevezető rendelkezése, amit pr.-rel jelölünk.


·        534-ben kiküldik ezt a három tagú bizottságot, hogy diákok számára elemi tankönyvet hozzanak létre. Ezek az Instutitiok. Gaius könyvéből is merítenek: Gaiusi intitutio-rendszer, aminek a lényege, hogy a jogi oktatás során először a személyekről szóló rész kerül bemutatása, majd a dolgokról, végül a keresetekről esik szó.


·        Codex Repetitiae praelectionis: első kodex újragondolása


·        Justinianus élete végén Novellae c. összegyűjtötte az új konstituciókat, összesen 168 db-ot.


·        1583: Corpus Juris Civilis: a fent említett négy művének kiadása egybe. Bothofredus adta ki. Tartalmazta: Digestat, Institutiokat, Codex Rep. Prae-t és a Novallákat.


 

Nincsenek megjegyzések: