2007. július 7., szombat

Pénzügyi fogalmak VI

Részvény
Részesedési és tagsági jogokat megtestesítő értékpapír. Részvényt a részvénytársaságok bocsáthatnak ki. Aki a részvényt megvásárolja (részvényes), jogot szerez arra, hogy a társaság döntéseinek meghozatalában részt vegyen (szavazati jog a közgyűlésen), betekintsen s társaság irataiba, felszólaljon a közgyűlésen, a társaság nyereségéből részesedjen, a részvényét az értékpapírpiacon eladja.
Nyelvújítási szó.

Rezsi
Intézmény, üzem fenntartási költsége, háztartás kiadásainak összege.
Francia eredetű szó ('régie'), eredetileg irányítást jelent.

Számlakivonat
A bank bankszámlakivonattal értesíti a számlatulajdonosokat a terhelésekről, illetve a jóváírásokról. A számlakivonat tartalmaz minden olyan adatot, amely a számlán végrehajtott bankművelet azonosításához szükséges.

Számlatulajdonos
A számlavezető hitelintézettel bankszámlaszerződést kötő fél.

Személyi jövedelemadó
Az állami feladatok ellátásához szükséges adóbevételek biztosítása a magánszemélyek jövedelmének terhére. Célja a közkiadások biztosításához, a közteherviseléshez való hozzájárulás.

Szolgáltatás
Fogyasztók (személyek, vállalatok vagy intézmények) részére, többnyire ellenértékért végzett minden olyan tevékenység, amely nem eredményez új terméket.
Pl. energiaszolgáltatás, egészségügyi szolgáltatás, szállodai szolgáltatás, kereskedelem, vendéglátás, szállítás, pénzügyi tevékenység, oktatás.

Szükséglet
Igények összessége. Az emberekben felmerülő hiányérzet, amely cselekvést vált ki annak megszüntetésére. Pl. éhség, az időjárás viszontagságai elleni védelem.
Az igények változnak. Amint a szükségleteket kielégítjük, helyükre újak lépnek, igényeink kielégítéséről tehát folyamatosan kell gondoskodnunk.

Távolról hozzáférést biztosító fizetési eszköz
Az az eszköz, amellyel birtokosa - rendszerint személyazonosító kód, illetőleg más hasonló azonosító használata révén - rendelkezhet a hitelintézettel szemben fennálló bankszámla-követeléséről vagy a hitelintézet által nyújtott hitellehetőségéről. Ilyen különösen a bankszámla-követeléssel való rendelkezést biztosító fizetési kártya (bankkártya), valamint a bankszámla-követelésről való rendelkezést telefon vagy számítógép útján biztosító egyéb eszköz.

THM (Teljes hiteldíjmutató)
Hitelfelvétel során az ügyfelet terhelő, a banknak fizetendő összes díj, amely a felvett összeg százalékában fejezi ki a hitellel kapcsolatos összes terhet. Számítását a 41/1997. (III. 5.) kormányrendelet írja elő.

Termék
A természet anyagaiból emberi munkával létrehozott jószág. A termék elfogyasztásával, felhasználásával valósul meg a szükségletek kielégítése.
Az anyagigényes termék előállításához viszonylag sok vagy különlegesen értékes anyag, de kevés élő munka szükséges. Ellentéte a munkaigényes termék. Átvitt értelemben beszélhetünk szellemi termékről is. Pl. találmány.

Termelés
A javak előállításának folyamata. Az a tevékenység, amely a természet tárgyait emberi szükségletek kielégítésére alkalmassá alakítja. A termelés eredményei olyan anyagi javak, amelyeket az emberek vagy közvetlenül elfogyasztanak, vagy további termelésre használnak fel.

Törvény
Az Országgyűlés által alkotott jogszabály.

Türrös
A bajai Türr István Gazdasági Szakközépiskola tanulója.

Uzsora
Kölcsönadott pénz használati díjaként követelt aránytalanul és jogtalanul nagy kamat. Uzsorás az olyan ember, aki rendszeresen ad kölcsönt ilyen feltételekkel, kihasználva a kölcsönkérők szorult helyzetét.
Latin eredetű szó ('usura'). Eredetileg kamatot jelentett.
„Gyűlöli szentelt népünket, s ahol
A kereskedők gyűlnek össze, szid
És uzsorának mondja hasznomat.”
(William Shakespeare: A velencei kalmár, Első felvonás, 3. szín)

Váltó
Pénzkövetelést megtestesítő értékpapír, amely kibocsátójának fizetési kötelezettséget jelent. Sokan mentek tönkre könnyelműen vállalt váltóadósság miatt, így Petőfi Sándor apja, Petrovics István is.
A váltó latin eredetű szó, a 'cambium' (váltás, csere) szóból származik.

Valuta
Külföldi pénznem. Külföldi bankjegy vagy érme.

Vám
Olyan közbevétel, amelyet az állam a vámhatáron áthaladó áruk után szed.

Nincsenek megjegyzések: